konsten


Stå inte där och apa dig

Det är kul att måla på väggar.
Gott nytt år önskar
Riotbrain.se

En lite julbonus från Riotbrain....


Lou har precis ätit upp en kvällstidningsjournalist och mår därefter ...
Vi gillar Lou Reed. Lou Reed gillar dock inte journalister. Ibland är han till och med elak mot dem. Därför bjuder vi på detta fantastiska drama som utspelade sig i tv-programmet Centrum för många herrans år sedan. Här berättar P3:s Flipper om bakgrunden och om hur det gick till när Nicklas Källner gjorde sin absolut värsta intervju i karriären...

Du hittar inslaget nästan längst ner på Flippers ljudarkiv som det länkas till här

God jul önskar redaktionen.

Grattis på födelsedagen Jesus!

Ja så går det verkligen till...

Riotbrain tar nu julledigt till på tisdag då vi låtit våra svullna västerländska bukar återhämta sig från tre dagar av hånätande åt tredje världen.

Igår såg jag förresten en tomte på stan. Han skulle nog vara snäll egentligen men istället fick han agera biktperson åt en alkis som vägrade låta honom gå. Och på avstånd stod barnen och undrade vem tomten pratade med samtidigt som lätt stressade föräldrar försökte släpa dem där ifrån.

Är inte julen vacker?

Däckad

Igår låg jag däckad efter att ha härjats av magsjuka natten till söndag. Detta firades igår med att ligga i soffan och titta på tv. Jag vill härmed tacka kanal 5 för deras fem timmar långa O.C-festival som jag såg det mesta av då jag inte sov. Detta överträffades bara av Gilmore Girls senare på kvällen.

Dagens dödsfall: John Spencer

Vila i frid.

Otto Sjöberg och andrahandsuppgiften

Otto ringer sin advokat
Persbrandt ska stämma Expressen för artikeln om att han blivit inlagd på avgiftning [länk] . Artikeln ifråga var skriven av journalisten Niclas Rislund som blivit dömd för att ha klätt ut sig till polis för att få fram uppgifter om kidnappningen av Fabian Bengtsson. Han har pratat med "vänner" till Persbrandt som bekräftat att skådespelaren sökt hjälp. Otto Sjöberg, som är kommendant på Expressen, bedömde uppgifterna som trovärdiga och släppte lös hundarna efter bytet.
Nu visade det sig tydligen inte vara sant. Hoppsan. Persbrandt har ringt sin advokat och nu ska Expressen stämmas för förtal.

Till Expressen (!) säger redaktör Sjöberg följande angående stämningshotet:
"Så fort vi såg TT-meddelandet (om stämningshotet) sökte vi och vår advokat Mikael Persbrandt och hans advokat. Tyvärr har vi inte fått kontakt. Det är svårt att kommentera andrahandsuppgifter.- När någon vill framföra ett anspråk mot Expressen är det bra att göra det direkt till oss. Då svarar vi och då kan ett samtal uppstå."

Synd att de inte gjorde det samma innan de började skriva strunt om Persbrandt kan tyckas. Det är ju svårt att kommentera andrahandsuppgifter som sagt...

Vuxenvälling

Redaktören dricker kaffe på stående fot. Ett flagrant brott mot hans egna rigorösa regler. Men vafan, det var ju i New York...

Ibland blir jag så full i skratt när jag ser folk komma springande på morgonen när de ska till tåget. Halvjoggandes genom stationen med en pappmugg full med 60 grader varmt kaffe som smakar bittert. Vad vill de säga med detta?

Att de har narkolepsi och måste överdosera redan tidigt på morgonen för att inte sommna medans de ska till tåget? Eller att de har extremt värmetålig tunga och händer? Folk med kaffemuggar i händerna på tågstationer har alltid en konstig blick som säger "Titta på mig! Jag lever ett så hektiskt framgångsrikt liv i högt tempo så att jag måste dricka kaffe samtidigt som jag går!"

Töntar!

Detta har ingenting med att de är kaffesugna att göra. Det är naturligtvis bara skryt och ett utlevande av en oral fixering. Ungefär som att röka eller suga på tummen. En trygghet. Något att gömma sig bakom.

För alla vet ju att seriösa kaffedrickare för det första aldrig skulle dricka denna ädla dryck ur pappmugg. Porslinskopp ska det vara. Och för den seriöse konnässören är själva drickandet av kaffet en ritual i samma klass som japanskt tedrickande. Det ska vara rätt temratur. Den skall aldrig överstiga 96 grader Celsius. Och man ska helst inta sitt kaffe i rätt miljö. På ett kafé lämpligtvis. Alltså inte på tåget, på perrongen eller andra ställen där det är meningen att man ska göra någonting annat.

Här kan man lära sig mer om kaffe. Fler borde göra det.

Dagens ordspråk

"TV4 är för televsionen vad Expressen är för kattlådan".

Har ingen aning om vem som sade detta men det är ta mig fan den klockrenaste medieanalysen jag hört på länge.

Damn fine coffee!

Bob

Det är faktiskt så att Twin Peaks-profilen Bob (ni vet, demonen som mördade Laura Palmer) pluggar på Mälardalens högskola. Jo det är sant! Han satt på tåget imorse och pratade med två gamla tanter! Porträttlik kille med håret och de smala ögonen.

Orolig vände jag mig om för att spana efter dvärgar och jättar som pratar baklänges i gåtor men icke. Fast man kan ju aldrig vara riktigt säker

Richard Pryor R.I.P

Mr Pryor - alltid lika välklädd

Vilken jävla avslutning på året. Ännu en av de stora komikerna har gått ur tiden. Richard Pryor dog i helgen. Saknaden blir stor. Istället för att hålla på att förklara varför han var så bra så är det väl lika bra att ni lyssnar på mannen själva:

Back with vengence

Riotbrains centrala datorenhet är back online.

Så nu kan ni sluta oroa er.

Samtidigt på redaktionen...


Karin Magnusson på Kulturnyheterna är en av landets mest skärpta kulturjournalister. "Flipper", "Studio Pop" och en sejour på P1 bevisar väl det. dessutom skriver hon krönikor i Journalisten. Denna vecka reder hon ut redaktionella arketyper på ett hysteriskt kul sätt. Eller vad sägs om:


"Kritikern: Den enda som på allvar sitter och läser (bok) i en fåtölj på sitt arbetsrum. Kan alltid ta ut elva veckor semester (Fårö) p g a kompberg efter kvällsarbete. Missar aldrig ett avsnitt av Extreme makeover. Har ofta en bekymmersrynka men är det roligaste lunchsällskapet. Gör hisnande jämförelser och drar historiska paralleller som ingen kan kontrollera och står därför oftast oemotsagd. Har kluven inställning till DN."

Läs resten här

Pinter tar tillfället i akt

Igår såg jag något av det mest fascinerande jag sett på tv på mycket länge. Nobelpristagaren Harold Pinters föreläsning. Jag tror aldrig att jag sett en man så beslutsam att ta tillfället i akt att berätta för världen vad han anser om tillståndet på jordklotet. Ett våldsamt angrepp på Bush, Blair och hela västvärlden.

Man kan tycka vad man vill om dessa åsikter men man måste beundra Pinter som här på livets höst tar det tillfälle som erbjuds honom för att verkligen säga något viktigt som han uppenbarligen funderat på länge. Kanske gör han det för att han vet att han inte har någonting att förlora, svårt cancersjuk som han är.

Men för hans mod har Harold Pinter förtjänat min och din respekt.

Ta nu själv tillfället i akt och lyssna på Harold Pinter

Astrozombies

Jordens undergång
Enligt Aftonbladet kommer
det att se ut ungefär så här

Dagens panikattack bjuder Aftonslaskan på där man glatt meddelar att vi kommer att träffas av en stenbumling från yttre rymden om 31 år. "Det går inte att säga hur stor risken är att den gör det. Men den är inte noll, så mycket kan jag säga" säger expertis aftonbladet.se har talat med.

Bruce - vår hjälte

Riotbrains hållning i frågan är klar som korvspad. Vi behöver Bruce Willis i en rymddräkt och trimmad rymdraket. Nu! Skickar vi upp honom imorgon så slipper vi kanske dessutom fler "Die Hard"-filmer.

Dagen efter söndag....

Micke spelar luftbas

För det första: Micke Dubois är död. Sorgligt att folk inte får den hjälp de behöver bara för att vården inte har pengar coh empati. Sov gott Micke och hoppas demonerna lämnar dig ifred nu.

För det andra så fick jag följande e-post av El-Giganten i slutet av förra veckan:

"Hej Magnus!

Din produkt är ännu inte klar från service. Servicetiden är mellan 2-4 veckor.
Du kommer att bli kontaktad av varuhuset så fort produkten åter finns där från servicefirman.

Ha en bra dag!

Med vänliga hälsningarMirjaElgiganten´s
KundcenterTel: 0771 - 115 115
www.elgiganten.se"

Detta i kombination med Bredbandsbolagets (som vi tyvärr har Riotbrain på nu i början) svar på huruvida vi kan uppdatera hemsidan från annan plats resulterar i en rätt luguber situation:

"Hej .
Tack för din epost.

Du måste sitta på vårt när när du gör det. Logga in hos en granne eller dyl så
fungerar det.
Om du besvarar detta mail, behåll då tidigare svar från oss i mailet, så kan vi följa ditt ärende och ge dig bättre service.

Med vänliga hälsningar
Robert
Bredbandsbolaget, Teknisk support"


Eftersom jag inte känner mina grannar så kanske vi kan uppdatera Riotbrain till jul eller nått...

Dagens dikt - Senil olydnad

Förra veckan hade jag nöjet att lyssna på Emil Jensen [länk] som är estradpoet. Han läste bland annat följande underbara dikt:

Senil olydnad
Ingen svält i vårt land,
heller ingen aptit,
vi lider ingen brist på något
mer än själva lidandet,
vi lider brist på bristi vårt land.

Ingen rädsla i vårt land,
vi sparkar skräcken vidare
innan den ens har hunnit nå oss,
vi mutar liken ur hemmen,
isolerar ensamheten,
omyndigförklarar jordens nej,
vi vågar aldrig vara rädda
i vårt land.

Men en sista fot
innan den sista dörren stängs:
senil olydnad -
en sista åtgärd för en bättre värld,
glöm vad du blir tillsagd,
glöm att upprätthålla,
glöm att sparka vidare och neråt.

Präst - glöm plötsligt bort
att par med liknande organ inte får vigas.
Löneutbetalare - kom aldrig mer ihåg
att par med olika organ men lika jobb
får olika i lön
Pilot - minns inte hur du fäller bomberna,
kom helst inte ihåg ens hur du lyfter.
Allt som krävs av er:
ett uns senil kurage,
att våga glömma.

Som i en lycklig zombiefilm
sprids virrighet och glömska världen över.

Migrationshandläggare -
bevilja alla flyktingar om inte amnesti så amnesi
Domare -
glöm ingen oskyldig,
brottsligheten minskar ändå:
Våldsamma upplopp blir sällsamma mupplopp
där människor världen över står hand i hand och sjunger
Inatt jag glömde något som jag aldrig glömt förut.

Och tidningarna som Dement i veckan
listar veckans trendigaste minnesluckor.
Men viktigast av allt;
var inte rädd att börja -
ingen kommer ändå minnas vem du var,
den senila olydnadens muppviglare,
den sista foten innan den sista dörren skulle stängas.

Så kan du på din ålders indiansommar,
i din naturliga förvirring,
med facit i röven
och handen på hjärtats sista slag,
leende låta dig vaggas ur liv
med gungstolsryggen fri och se:

Det måste varit omöjligt för den här tiden
att växa upp i vår generation
men ännu svårare
att låta bli.