Det e ni som e dom konstiga och jag som e normal

Pressinformation från Integrationsverket
2006-03-21

Vilka är annorlunda? Ny jämförande studie om värderingar
Sverige är ett land med stor mångfald av värderingar. Invandrare till Sverige möter det land där befolkningen har de mest avvikande värderingarna i världen. Det är två slutsatser i rapporten ”Vilka är annorlunda? – Om invandrares möte med svensk kultur” som publiceras i dag.

Rapporten har arbetats fram på Integrationsverkets uppdrag av Thorleif Pettersson, professor i religionssociologi vid Uppsala Universitet, och Yilmaz Esmer, professor i statskunskap Bosphorous University i Istanbul. Data har till stor del hämtats från European Values Survey och den världsomfattande World Values Survey.

I rapporten redovisas svaren från befolkningen i de olika länderna bl.a. i en kulturatlas. Det land som ligger längst bort i den internationella jämförelsen av värderingar är Sverige.
Den svenska profilen delas av, men är inte lika utmärkande i, länder som Norge, Danmark och Nederländerna.

Sveriges befolkning har de avvikande värderingarna av världens länder med:
· Stark uppslutningen till frihetsvärden, med positiv syn på öppenhet och tolerans, tillit och respekt för andra människor, och ett aktivt civilsamhälle.
· låg uppslutning runt värden som har med religion och familj att göra.

Den stora skillnaden mellan Sverige och värderingarna i länder som många invandrat från går mellan synen på familjen och i fråga om religiöst engagemang.
I Sverige anser var tionde att Gud är viktig i det egna livet, fyra av tio anger ”ingen betydelse”. Enbart försumbara andelar har den uppfattningen i exempelvis Bosnien, Turkiet och Iran. I Sverige anger fem procent att de regelbundet går till en religiös församlingssal som en kyrka eller moské, i många länder uppger över hälften att de gör det.

Svenskarna är påtagligt mindre intresserade av en traditionell familjeform. Denna familjeform beskrivs i studien bygga på traditionella könsroller, med exempelvis en hemmaarbetande mamma och en förvärvsarbetande pappa, skepsis mot ensamstående mammor och där barn i förskoleåldern anses fara illa av att mamman inte är hemma utan förvärvsarbetar.
Om man utgår från att vissa värderingar lever kvar hos människor som invandrat är Sverige ett land med stor mångfald av värderingar. Invandrare till Sverige möter dessutom det land där befolkningen har mest avvikande värderingar i världen.

- Det offentliga samtalet i Sverige behöver mer reflektera vad det innebär när allt fler invånare i vårt land är födda i andra länder och invandrat från länder där exempelvis religion har större betydelse i människors liv. I ett litet bredare internationellt perspektiv tycks det inte vara invandrarna som är så annorlunda, utan snarare Sverige, konstaterar Andreas Carlgren, generaldirektör vid Integrationsverket.

- Samtidigt behöver omställningen inte vara så dramatisk. Den syn på demokrati, jämlikhet och jämställdhet som på många sätt är typisk svensk, tycks enligt studierna, också omfattas av många av dem som invandrar till vårt land. Och ju mer alla vi invånare i Sverige gemensamt upptäcker våra likheter, inte bara stirrar oss blinda på våra olikheter, desto mer kommer vi också att kunna utveckla en känsla av nationell samhörighet i vårt land, oavsett var vi en gång föddes.

Rapporten ”Vilka är annorlunda? – Om invandrares möte med svensk kultur” finns att läsa på Integrationsverkets webbplats: http://www.integrationsverket.se/upload/8892/2005-03_web.pdf

Inga kommentarer: