Musiken som förändrade våra liv del 5: Marcus Birro

Herr Birro i Bologna
Foto: Jonna Vanhatalo


Marcus Birro har varit ständigt aktuell sedan tidigt 90-tal. Han debuterade som författare 1992 med boken "I den andra världen". Sedan dess har Marcus Birro synts och hörts i TV och radio. Han har varit poesiexpert i P3-programmet Frank och är nu programledare i Karlavagnen sena kvällar på P4. Under våren gav han ut boken "Svarta Vykort" som är en vacker och arg bok om sorg baserad på peronliga händelser.

Birro skriver sedan en tid också på sin blogg som på kort tid blivit en av landets mest lästa och uppmärksammande. Hans kulturmanifest skapade under våren ett visst rabalder på kultursidorna och nyligen mottog Marcus Birro även Dan Andersson-priset för sin diktning. Under hösten ger han sig ut på turne som fått namnet Partisan 07. Han har lovat att lyssna på The Mission under hela turnen. Vi bad Marcus berätta om musiken som förändrade liv:
---

1. Rockn roll är död- Imperiet
- Imperiet kom i exakt rätt läge, identitetsförvirrad, utanförskapsskadad yngling behöver rockmusik och att förhålla sig till omvärlden genom. Jag älskar fortfarande Imperiet och allt Thåström gör och har gjort. Också industriprojektet Plp är lysande.


2. Deliverence-The Mission.
- Världens mest bespottade rockband. Wayne Hussey har aldrig hymat med sin naivitet, sin obegränsade blandning av skratt och allvar. Dessutom är han världens bästa gitarrist. Jag älskar The Mission. På riktigt och från hjärtat.

3. Last Exit For The Lost- Fields Of The Nephilim
- Världens bästa titel på en sång. Jag ska sno den en dag och använda den till en bok. Ett fantastiskt rockband som egentligen gjorde fantastiska popsånger. Helt grymt bra. Allt med dem är dessutom lika bra.

4. Marian- The Sisters Of Mercy.
- Sisters blev riktigt bra först sedan Hussey kom med. När han slutade fortsatte dock Sisters att vara riktigt bra. Här mitt i depprockshavet från 1985. Mästerlig sång som aldrig väjer.

5. Love Will Tear Us Apart-Joy Division
- Magnifkt sorg man blir lycklig av.

Inga kommentarer: