Captain Trips

Familjen har drabbats av någon av de hudratals Ebolaliknande farsoter som härjar på förskolan. Det snörvlas och hostas. Det är tecknet på att det är dags för den årliga läsningen av Stephen Kings mästerverk "Pestens tid". Handlingen i korthet enligt Wikipedia:

Ett militärt experiment som ska framställa nya biologiska stridsmedel går snett och ett mycket aggressivt virus börjar sprida sig. Hela världen smittas av det dödliga viruset som får namnet Captain Trips. Bara några tusen människor överlever. Hälften av dem dras till en gammal kvinna. Hon tar hand om dem och tillsammans bygger de upp ett nytt samhälle. Den andra hälften dras till "Den svarta mannen", Randall Flagg. Han står för det onda och tillsammans laddar de för att förstöra de goda. Striden är oundviklig.

Det här är min favoritroman av King och jag läser den som sagt nästan en gång om året. Det är stämningen och personbeskrivningarna som gör den så bra. Nästan alla dör och samhället slutar att fungera. Fast det är ingen direkt våldsam kollpas utan snarare så stannar allting bara av i takt med att folk dör i sina sängar. Kvar blir det onda och det goda.

King är en fantastisk författare. Han är en av vår tids stora amerikanska historieskrivare. Ta bara de första fem sidorna i "Pestens tid" där han lyckas beskriva hela det amerikanska samhället under mitten av 70-talet bara genom att berätta om fyra eller fem personers historia innan helvetet brakar löst då Campion kör in i bensinmackens pumpar.
Läs och njut av världens undergång.

Inga kommentarer: