Gradvall


Janne G - lite suddigare än vanligt

Jan Gradvall kan skriva intressant om isvatten(!). Därför gillar jag Jan Gradvall....
---

"Ett gott isvatten ska få konsumenten att tänka på tre olika ord:

Kyla
Ett glas med isvatten behöver inte innehålla några isbitar. Tvärtom kan
isbitar i själva glaset störa den slutliga tillfredsställelsen. Isbitarna rasar
omkring, hakar fast och förstör själva rytmen. Kylan ska i stället komma
från vattnet. Det perfekta isvattnet hälls upp från tillbringare av aluminium
som hela dagen stått och huttrat inne i ett kylskåp. Ett isvatten upphällt
från en plasttillbringare kan också vara gott, men aluminium håller kylan
bättre. Glastillbringare är ett bra alternativ, men syns av okänd anledning
väldigt sällan ute på krogar. Kombinationen »kallt« kranvatten i ett glas
med två isbitar bör ej accepteras.

-Hav
Varför serveras isvatten alltid i så små glas? Vatten är fortfarande gratis
i Sverige. Det är därför svårt att förstå den logik som gör att krögare häller
upp isvatten i små ölglas i stället för stora ölglas. För vem är det som är snål
egentligen? Är det kunden som beställt något som är gratis? Eller är det
krögaren som snålar på något som inte kostar pengar? Stor törst kräver stora
mängder, typ: hav. De restauranger som i samband med serveringen ställer
fram en hel tillbringare bör därför berömmas. Särskilt orientaliska krogar
brukar vara bra på detta.

-Hälsa
Gott vatten smakar som livet självt. Att låta ett gott vatten rinna nedför
strupen är som att födas och dö och återuppstå inom loppet av en enda klunk.
Den som försökt dricka vatten i länder som till exempel England och
vet också att svenskt vatten håller yppersta klass. Att därför addera någon
smakframkallande substans till ett isvatten är tveksamt. En citronskiva
kan förvisso hjälpa. En limeklyfta kan pigga upp.
blir definitivt bättre av en sådan räddningsaktion. Men
behöver ingen hjälp. Det är så iskallt, i alla bemärkelser,
självt i alla situationer.

Allt detta bör man kunna kräva av ett isvatten."

Läs mer på www.gradvall.se

Inga kommentarer: