Up the Irons!

Det här är 100% nostalgi. Jag erkänner. det finns inget nytt i detta. Bara en längtan om att få vara 15 år igen. Jag erkänner det. Men, Iron Maiden kommer till Sverige någon gång nästa år med sin turné "Somewhere back in time" som bygger på den klassiska scenen från 1984 med pyramider och skit. Låtarna ska bara bestå av material från 1984-1988.

Det
Kommer
Att
Bli
Mäktigt!

This is Riotbrain, bitch!

Britney har gjort en skiva som nu släpps. Genomgående positiv kritik har givits i pressen. Jag har ingen åsikt egentligen om musiken i sig. Jag har inte hört den. Men jag tycker att Britney skulle ha gjort en självutlämnande akustisk platta istället där hon sjunger om knark, övergivna barn och det kalla ensamma livet som stjärna. Det kunde ha blivit riktigt bra.

Varför är vi så fascinerade av artister som Britney och Michael Jackson? Varför älskar vi när det går åt helvete för människor? Är skadeglädjen verkligen den enda äkta glädjen? I så fall är vi en tragisk ras. Jag försvarar inte dessa artisters beteende men jag menar bara att vi måste börja vara snälla mot varnadra. Vi måste ta hand om varandra. Världen är ond. Men jag tror ändå inte att vi människor är det innerst inne.

Raising sand

Robert Plant och Alison Krauss har gjort en skiva. En mycket bra skiva ska tilläggas. Lågmäld americana som slåter ärlig och varm. Samspelet mellan Krauss och Plant är utsökt. Två röster som representerar varsin geneeration men som möts på en vacker plats och smälter samman i en glimrande union. Plants röst har bara blivit bättre med åren. den är så självklar att man häpnar.

Nu skulle man bara ha ett par biljetter till Led Zeppelin i november...

Rock som konst

I debatten om huruvida man får affischera på stan så har hela konstformen att göra snygga posters för spelningar försvunnit lite. I boken "Art of modern rock" av Dennis King så får man en snabbkurs i senare års utveckling i denna fantastiska bildkonstvärld. Det är färgstarkt och estetiskt tilltalande. Det är en enorm känsla i dessa bilder. Boken finns i välsorterade boklådor.

Njut:





Posted by Picasa

70-talisten talar


Jag har blivit kallad både Brutus och Kent-fanboy sedan förra inlägget. Medarbetare Alexander här på redaktionen har svårt att dölja sin besvikelse via SMS. Men eftersom han är en man med öppet sinne så lovar han att ge plattan en chans. Gör det säger jag. Nu är det inte så att jag hävdar att det är en livsförändrande skiva men jag hävdar att den säger något om en generation som just nu är på väg att bli den som är tongivande i samhället.

70-talisterna tar allt mer över nyckelpostioner i samhället. De första av oss börjar närma oss övre halvan av 30-årsskalan och därmed börjar vi bli etablerade i samhällsapparaten och i näringslivet per automatik. Vi har biltad våra familjer, vi ökar våra inkomster och blir en stark röst i samhället.

Och då blir det intressant att börja titta på vad det är vi säger egentligen i musik och andra konstnärliga uttryck. Kent är en väldigt stark röst för den här generationen. Marcus Birro är en annan. Vår blivande drottning är 70-talist. Vi kommer att ge avtryck i samtiden under väldigt många år framöver. Och vill man veta något om den framtiden så tycker jag att man bör lyssna noga på vad vi säger.

Jag ber att få återkomma i ämnet med en längre analys men läs gärna mer om oss här.

Tillbaka till samtiden


Jag har väl egentligen aldrig varit något fan av Kent. Någon låt har fastnat naturligtvis men någon djupare relation än så har jag inte. När jag hörde första singeln "Ingenting" så passerade den obemärkt med sin tjatiga refräng. Men sen fick jag höra resten av skivan...

Utan att överdriva så påstår ja att det har hänt något med Kent den här gången. Skivan känns ärlig. Joakim Berg har skrivit texter som berör mig (nej jag ljuger inte om musik). Han har hittat en ton och tilltal som är mycket sympatiskt. Det är konkret utan att bli uppenbart. Han sjunger om min generation. Hur vi blivit berövade på en framtid och hur vi tvingats göra en egen. Han sjunger om den kalla barndomen. Hur vi bara kunde sitta där och se allting försvinna. Det är skakande på många sätt.

Musikaliskt har kent övergivit rocken och äntligen kommit ut som det synthband det är. Mer Depeche Mode än U2 alltså. Och det är en musikalisk skrud som passar utmärkt. Bättre än någonsin. Och jag gillar ju egentligen hårdrock...

Och kanske är det just det som gör "Tillbaka till samtiden" så bra. Det är en skiva gjord av ett band som till slut varit ärligt mot sig själv och nu gör det man egentligen alltid haft viljan att göra men inte vågat.

Tillbaka till samtiden är ett soundtrack för oss tidiga 70-talister.

Burn Hollywood Burn!


Det brinner i Beverly Hills (typ). Världen är skakad. Hur ska det gå? Hur mår John Travolta? Vad gör Terminator-Arnold? Det som slår mig när jag tittar i fem minuter på CNN:s rapportering är hur amerikaner ser allt som drabbar dem som en prövning. En utmaning som kastats på dem och som det gäller att övervinna. Amerikaner lider väldigt bra på TV. Det är extremt synd om amerikaner när olyckor drabbar dem. I inslaget nedan ser vi bland annat hur en mans bilsamling brunnit upp. Vilken katastrof...

Jag har svårt att tycka synd om människor som bor i ett av världens rikaste länder och vars största bekymmer när deras hus brunnit ner är att fylla i försäkringspappren.

Jag tror på den ensamma människan


Jag tror på den ensamma människan
på henne som vandrar ensam
som inte hundlikt löper till sin vittring,
som inte varglikt flyr för människovittring:
På en gång människa och anti-människa.
Hur nå gemenskap?
Fly den övre och yttre vägen:
Det som är boskap i andra är boskap också i dig.
Gå den undre och inre vägen:
Det som är botten i dig är botten också i andra.
Svårt att vänja sig vid sig själv.
Svårt att vänja sig av med sig själv.

Den som gör det skall ändå aldrig bli övergiven.
Den som gör det skall ändå alltid förbli solidarisk.
Det opraktiska är det enda praktiska
i längden.

- Gunnar Ekelöf

En stekare och ett par blondiner tack!

Det är ett jävla liv om Stureplan. Ni vet den där korsningen i centrala Stockholm där "överklassen" roar sig.

Eliten.

Nu har Ebba von Sydow blivit portad i tre år för någon orsak som är oklar. Nationen är skakad. Ebba talar ut i DN Söndag och är bekymrad över kvinniosynen. Hon som betytt mer för kvinnors utseende mer än någon annan de senaste åren.

Stureplansprofilerna fick sitt rättmätiga straff. Alla är nöjda. TV-programmet Agenda gör samhällsreportage en natt på Stureplan. En ung man ger utlopp för sin upprördhet om domarna som han menar handlar om att feministerna har fått som de vile. Hans två polare har inte gjort något olagligt, möjligen omoraliskt.

Men vafan, lite dekedens hör ju Stureplan till eller hur?

Kanske Magnus Betnér sa det bäst:

Punk rock warlord

Igår såg jag den fantastiska dokumententären "The future is unwritten" av Julien Temple om Joe Strummer. Det var länge sedan jag såg en så närgången och ömsint film om en människa som hela tiden kämpade för att gå framåt i vad han än gjorde. Från husockuperande hippe till punkhjälte till utforskare av världsmusik. Alltid med hjärtat vidöppet mot världen. Alltid med ärligt uppsåt.

Vännerna berättar runt lägerelden om sin vän. Tårar fälls. Det skrattas. Och Joes röst hörs hela tiden tack vare snygga inklipp av ljud från hans radioprogram "London Calling" som sändes i BBC World Service.

Efter filmen inser jag att jag saknar Joe Strummer. Väldigt mycket. Hans röst behövs. Och tackvare musiken han lämnade efter sig och den här underbara filmen som Ni inte får missa så kommer han aldrig att dö på riktigt!


Dumb all over...

Det pågår en debatt i lokaltidningen om huruvida men ska tillåta religiösa friskolor eller inte. Bill sägar att det är ateister som skriver de nya lagarna om friskolor, Bull säger att skapelseberättelsen är lika sann som att solen går upp varje dag.

Året är 2007 och vi har inte lärt oss någonting.

Barn ska inte utsättas för religösa läror i skolan. Punkt. Jag är inte mot religion som sådan men det är en privat sak som man själv får skapa sig en uppfattning om hur världen fungerar precis som artikel 18 i de mänskliga rättigheterna säger: Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Då ska man inte stressa barnen i skolan med frågor som dessa.
Frank Zappa rappade om det hela 1984 och spelade ett fantastiskt gitarrsolo när han ändå häöll på...

Välkommen till Thailand

Jag blir sällan upprörd över saker men när nyheten om att Thailand vill köpa sex stycken Jas-plan kommer och alla moralens väktare spinger ut och skriker och gapar om hur hemskt det är eftersom Thailand är en militärdiktatur ja då blir jag trött.

Är det inte allvarligare att 400.000 svenskar åker och spenderar pengar i militärdiktaturens Thailand? Fråga: Hur många av de 400.000 svenskar som varje år åker till Thailand på semester är med i Amnesty? Säkert några. I turistorterna ser man inget av förtryck och korruption. Naturligtvis.

Dubbelmoral smakar alltid gott särskilt när det är billigt att flyga dit!

If your going to San Fransisco...


Min polare Mattias Indy Pettersson (bilden) har nyligen spenderat ett par veckor i San Fransisco. Han skrev ner berättelsen på en blogg. Den är överjävligt bra och roligt skriven och rikt illusterad med snygga bilder. Jag vill också åka dit. Här följer ett utdrag:

"Kön till passkontrollen är riktigt lång och seg. Väl framme så tar de två fingeravtryck samt ett fotografi, ställer frågor om var jag ska bo, vad jag ska göra och hur länge jag ska vara borta. Tanten tycker tydligen jag är en skummis, så hon skickar mig vidare till ”secondary inspections”. Jag skickas till ett rum där det råder rätt otrevlig stämning. En vakt står och skäller ut en resenär som knappt kan engelska.
- Förstår du inte vad jag säger till dig? Varje gång du reser in och ut ur USA måste du registrera dig. Förstår du vad jag säger? Du har inte gjort det de senaste gångerna du varit här.
Gubben som blir tycks inte förstå och ser smått knäckt ut. Vakten skäller vidare.
Jag lämnar över mappen med mina uppgifter och får slå mig ner på en bänk.

Efter tio minuter ropar någon ”Jan!” ut i lokalen. Jag tittar upp och ser att en vakt tittar menande på mig. Jag går fram.
- Du heter Jan och är född i Sri Lanka. Kan du förklara det för mig?
- Mitt tilltalsnamn är egentligen Mattias och jag är adopterad.
- Jaså?! (höjer ögonbrynen) Hur gammal var du när du blev det då?
- Sex månader.
- Har du vita svenska föräldrar?
- Ja.
- Jaså?! (spärrar upp ögonen)
Han frågar vidare om var jag ska bo, hos vem, vem personen är som jag ska bo hos, vad jag jobbar med, vad jag ska göra i USA osv osv… Han kallar mig för Jan hela tiden. Till slut skrattar han överlägset och skakar på huvudet: Du heter Jan, du är från Sri Lanka, du åker skateboard och du jobbar på bibliotek. You’re a strange man!
Jag skrattar också, men då blir han helt plötsligt gravallvarlig. ”Du får inte skratta”, ungefär.
Han har dessutom tappat bort lappen jag fyllde i på planet, så jag får fylla i en sådan på nytt. Sedan önskar han mig lycklig resa och kallar till sig en kollega och säger återigen ”Kolla här, han heter Jan och kommer från Sri Lanka”.
Snacka om korkad snubbe. "

Holy fools, we are the fearless


Stick inte ut för då sticker någon ner dig. Yppa aldrig en mening som kan uppfatas som annorlunda i jämförelse med normen. Omfamna det folkliga. Krama ihjäl de folkkära.

De stackars satarna.

Varför kan vi ine omfamn de som verkligen behöver det? Poeterna? Musikerna som brinner? Konstnärerna? De som kanske inte riktigt fungerar i det folkhemska Sverige. Varför kan vi inte se på dessa människor och tänka på hur de gör vlivet för oss andra lite roligare och mer spännande? Varför kan vi inte beundra dem som tar en risk och häller ut sina känslor för allmänt beskådande på den goda smakens altare?

Riotbrain har därför ställt upp smakens altare. Här finns inget rätt eller fel. Inget korrekt eller inkorrekt. Bara känslor, åsikter och yttringar. Och vi har ställt upp det där det behövs mest. I ditt huvud. Bara det faktum att du läser detta betyder att vi har nästlat oss inte och slagit upp dörren till det dolda kapellet i din hjärna.

Vårda det ömt.

Zappa plays Zappa - Stockholm

Det kan nu slås fast att det är svårt att fly från sitt arv. Speciellt om man heter Zappa i efternamn. Under många år har Dweezil försökt undvika sitt öda. Att bli den som för Frank Zappas musik vidare i levande format. Men nu verkar han ha insett att det är hans skyldighet. Och kanske är det tur att han har väntat för det han nu gör är i det närmaste en fulländad Zappaupplevelse.

Efter en något trevande inledning på Cirkus i Stockholm igår med "Dirty love" och "My guitar wants to kill your mama" så var jag lite orolig för att bandet inte ska lyckas toppa konserten från i fiol. Men redan i tredje numret när Ray White gör entré i "City of tiny lights" så rätar skutan upp sig. Och den sätter definitivt fart när "Dumb all over" bjuder på årets comback på scen för Frank själv som via den digitala tekniken spelar med bandet på scen från en storbildsskärm.

Han åter kommer ett antal gånger under konserten och bäst blir det i "Cosmic debris" där far och son duellerar med gitarrerna. Man blir fånigt nog lite rörd. I övrigt så präglas spelningen mer av humor och spelglädje än föra gången. Kanske för att Dweezil får glänsa i ensamt majstät utan Steve Vai eller Terry Bozzio. Bandet ser ut att ha genuint roligt på scen och löftet om att snart komma tillbaka kändes som något att se fram emot.

En total Zappaupplevelse! Accept no substitute!

http://www.zappaplayszappa.com/

Mementofestivalen 2007

- Är tanken fri så är handlingen fri och då kan musiken bli fri! Så inledde Dror Feiler, bandledare för Lokomotiv Konkret, bandets spelning på den sjätte Mementofestivalen som tog plats på Faktoriet i fredags kväll. Och visst har han rätt. Kan man inte tänka fritt så kan man inte handla fritt. Så är det.

Det är en av de där första riktigt kulna höstkvällarna. Det biter i kinderna när jag tar den korta promenaden från parkeringen mot Faktoriet. Där inne har man dock värmt upp de kalla industrilokalerna med hundratals värmeljus som effektfullt lyser upp de gamla ångmaskinerna och deras hjul, remmar och pistonger. På vägen in passerar man förbi tre installationer av ljud producerade av föreningens medlemmar. Denna kväll är en upplevelse för alla sinnen.

Först ut är elektonikduon Elisa och Agneta som med sin maskinpark skapar en rytm som långsamt tränger sig in i lyssnarens hjärna och ställer om hjärtpulsen. Vi sitter där i mörkret och endast bildskärmen lyser upp bandets ansikten. Jag ser mig om och noterar att allas huvuden långsamt gungar i takt.

Spectroscope säger sig ha gjort fyra spelningar på kulturnätter runt om i landet i år. Med sin hårt svängade syntpop så är det inte svårt att charmas. Det luktar lite The Knife men bara lagom så att det får utrymme att bli någonting eget. Kanske kvällens stora postitiva överaskning.

Skare bjuder på suggestiv elektronisk ambient med en lika suggestiv ljusprojektion. I trettio minuter blir publiken hypnotiserad av dessa unga män som sittandes på golvet bland kugghjul och betong skapar värme och känsla med sina instrument. Mäktigt.

Kvällens huvudnummer alla kategorier är 30-årsjubilerande Lokomotiv Konkret. Att bandet varit med en stund avslöjar om inte annat den markanta ökningen av gamla jazzproggare i publiken strax innan utsatt speltid. De smyger in efter väggarna med sina stickade halsdukar runt halsen och manschesterkavajer på plats med förväntansfulla leenden på läpparna. Och när lokomotivet lämnar stationen för att ge sig ut i ljudlandskapet så är det bara att konstatera att atonalt slammer blandat med känslosamma passager i kombination med maximal utlevelse är Lokomotiv Konkrets framgångsrecept ikväll. Jag har sett och hört en del sådan här musik nu men det kanske inte var förän nu jag fattade var rytmen fanns. Den sitter i huvudet på lyssnaren. Alla i publiken som lyssnade fann säkert på olika takter i musiken. Det var en storartad upplevelse. Fri musik.

Utan gränser.

Lokomotiv Konkret så konkret det nu kan bli...

Overnite sensation...

Mementofestival och Zappa


Imorgon inleder jag en rätt spännande musikhelg:

----
Mementofestival #6 - Electronica, rock, impro
Fredag 12/10 kl. 18:00, Faktoriet, Eskilstuna
Fri entré!

ELISA & AGNETA (Eskilstuna/Gävle)
http://www.myspace.com/elisaochagneta
SPECTROSCOPE (Eskilstuna)
http://www.myspace.com/spectroscope
SKARE (Stockholm)
http://www.myspace.com/skaresolstice
LOKOMOTIV KONKRET (Stockholm)
http://www.muc.a.se/m-loket.html

- Trettioårsjubilerande improvisationsbandet Lokomotiv Konkret med tonsättaren och saxofonisten Dror Feiler i spetsen
- Skare från Stockholm som framför "vintrig" elektronisk ambient musik med bildprojektioner
- Spectroscope från Eskilstuna som spelar elektronisk rock med progressiva influenser
- Electronica med duon Elisa & Agneta från Eskilstuna resp. Gävle
- Dessutom ljudinstallationer av Mementomedlemmar
---
Sen blir det Zappa Plays Zappa på Cirkus i Stockholm på söndag. Mitt huvud kommer att gå i polyrytmer i flera veckor efter detta...
Ni kommer naturligtvis att få både kommentarer och bilder från båda evenemangen i början på nästa vecka.

Så var det dags igen


Horace (längst fram i bilden) strechar inför dagens språkövning

Snart är det jul och därför delar Horace ut sitt lilla stipendium till valfri författare så att denne dels får tio miljoner kronor och en schysst middag samt ökad bokförsäljning i ett par månader.


Jag har egentligen ingen åsikt om det är bra eller dåligt med Nobelpriset i litteratur. Det är alltid en jäkla debatt om att fel personer vinner, man har aldrig hört talas om vinnaren eller något annat svepskäl för att man bara har ett ytligt intresse för litteratur och läsande.


Skulle Svenne Banan få bestämma skulle någon medlemåttig svensk deckarförfattare bosatt i Afrika eller Örebro vunnit varje år. Svenskar är så ointresserade av världslitteratur.


Själv anser jag faktiskt att Stephen King bör få priset för sin skilldring av USA under 70- och 80-talet. Med pricksäkra observationer av vardagslivet så visar King upp ett samhälle som trots mediebilderna till stora delar är som resten av västvärlden. Amerikansk vardag. Sen kryddar han det med den allmännmänskliga skräcken för det okända vilket visar att vi människor fruktar ungefär samma saker och i förlängningen visar att det som är botten i dig är botten också i andra.

Varsågod Horace. Där har du din motivation. Bara att sno.

Cheesehelmet

Denis Leary har anklagats för att sno mycket av sin scenpersonlighet och sina skämt från Bill Hicks. Tja kanske inte så konstigt eftersom de kände varandra. Men det var Leary som gjorde den här typen av humor användarvänlig i det avseendet att han lät sig synas av en stor publik.

Jag har Leary med mig hela tiden. Hans råa humor som aldrig blir hjärtlös. Den pekar på någonting annat. Den pekar på dig själv och frågar: är du så ärlig mot dig själv? Vågar du erkänna för dig själv hur det egentligen ligger till?

Det finns inget botemedel för cancer. Så är det. Har du fått det så blir du förmodligen aldrig av med det. Döden är det enda som livet garanterar. Memento mori. Passa på att leva medans du har chansen. Rök en cigarett, drick sprit, ät kött. Och låt inte andra människors tillkortakommanden begränsa dig. Var realist.

Där någonstans hittar du min Denis Leary.

Tro rätt, tro fel

Foto: Rockfoto.nu
Man vet att ett band betytt något för en när man upptäcker att nman kan varenda textrad i alla låtar över tio år senare efter att den kommit ut. Dia Psalma är ett band som aldrig kommer att lämna mitt liv. "Gryningstid" är en skiva jag aldrig kommer att kunna sluta lyssna på. Den speglar sin tid och min tid under första halvan av 90-talet. Krig i Jugoslavien. Ausonius skjuter invandrare. Men också början på vuxenlivet. Identitetssökande. Allt till tonerna av Dia Pslama. Jag ska inte förneka att det funnits tider jag inte lyssnat på dem eller ens funderat på var de tiog vägen.
Men jag är så glad att de är tillbaka.
Nya skivan "Djupa skogen" som släpps i morgon är bra. Väldigt bra. Jag börjar långsamt lära mig de texterna också. När jag lyssnar på Dia Psalma är det som att lyssna på en god väns råd. Ulke är en trygg röst och en sympatisk människa vilket jag hoppas framgår av vår intervju. Dia Psalma är ett ärligt band till skillnad från alla falska Idoler som finns därute.
I en tidsålder som saknar substans och egentlig mening så behövs band som Dia Psalma. Utan dem kanske jag aldrig hade kommit på tanken att börja skriva mina dikter eller ens att bli journalist. Och då hade inte Riotbrain fötts.

Hemska tanke.
Någon frågade en gång om Riotbrain.se är vänsterpunk. Svaret är ja kanske punk men vänster? Nja. Vi ser hellere framåt eller varför inte uppåt...
Men idealen formades delvis av ett band från Strängnäs. Och det tackar vi för!

Finns vi på papper?

Frågan har ställts om Riotbrain finns att köpa i butik. Svaret är nej. Riotbrain.se lever bara i cyberrymden. Den är gratis att läsa och kommer med ca fyra nummer per år. Men vi är smickrade av frågan. Visst skulle det vara tufft.

Men sprid gärna ordet om vår existens. Posta länkear, hacka gästböcker och skriv ut löpsedeln på förstasidan och klistra upp den där ni kan och vill. Vi vill ha reklam.

Under veckan ska jag försöka posta kommentarer till alla artiklarna här på bloggen. Som ett litet extramaterial kan man säga.

Riotbrain nr 7 ute nu!


Nostalgi blev temat på denna upplaga av Riotbrain.se. Det var kanske inte meningen men det visar på vilken kraft det finns i att minnas det som varit. Och det är kanske inte alltid av ondo att se tillbaka, bara det leder till flera steg framåt sedan.


Vi valde att skriva om saker som format oss som människor med musiken och humorn i centrum men också med funderingar om hjältar och det där underbara som bara händer då och då.


Trevlig läsning önskar vi på redaktionen

Öga för öga


Det ställdes inga frågor, men det ställdes många krav
vi lyssnade och vi tog emot när ni ingenting oss gav
vi stod där och såg på när allting ändrades åt oss


Varför har alla tanter i 60-årsåldern fyrkantiga glasögon? Jag skulle aldrig klara av att se världen genom en rektangel. Och så sitter de där med sina överlägsna miner och fyrkantiga blick och låtsas vara våra mammor. de stinker parfym och tränger sig ner i sätet bredvid mig på tåget med kommentaren "är det ledigt här?" samtidigt som de redan har satt sig. Vad ska jag svara? "Nej det är det inte. res på dig igen ditt köttberg"? Det funkar ju inte även om jag har lust ibland.

men ingenting varar för evigt, allting kan brytas loss
och vi kommer igen


Jag älskar doften av kaffe på morgonen. Det luktar som... seger! En seger över sömnen. En belöning för att du klarade ännu en natt. Du är någorlunda utsövd och ögat är klart igen. Jag föredrar att vara vaken framför sömnens drömmar. Drömmar är envägskommunikation. Vakenhet är progressivitet. Det är när man är helt vaken man kan påverka sin tillvaro. Och förövrigt kan man drömma utan att sova.

Förändra min sång och jag skriver en ny
Förändra mitt liv jag får ändå ett nytt


Hela mitt liv så har saker förändrats framför mina ögon. När jag var liten så hade jag allt. Men genom åren har en sak efter en annan tagits bort eller ändrats till det sämre. Jag skyller på samhället. Det gör jag alltid. Jag är rätt förutsägbar på det sättet. Och allvarligt talat; vem ska man annars skylla på? Vi har ju lärt oss att vi knappt har något eget ansvar. Folkhemmet har lärt oss att vi inte behöver bry oss om andra. Jag stavar alltid fel när jag skriver "folkhem". Det blir alltid "folkhemsk".

Förändra allting ni kommer åt
Vi kommer ändå igen


Men livet ändras även det. Eller i alla fall perspektivet på livet. Mitt perspektiv är just nu inriktat på framtiden. För jag har sett en glimt av framtiden. Den ser på det hela taget ganska ljus ut. Livet har fler bottnar än den man står på. Och det som är botten i dig är botten ävn i andra som Ekelöf sa en gång. Glöm inte det. Och skaffa aldrig fyrkantiga glasögon.

(Kursiv text: Dia Psalma)

Andromeda

Naturen säger godnatt till människan med ett fyrverkeri i trädkronorna. Allting på ytan dör och livet gömmer sig i marken som skata fryser till is. Lyssnar man noga kan man höra viskningarna där nere ifrån.

"Vi kommer tillbaka!"

Själv gillar jag hösten just i detta ögonblick. Luften är klar och kall, är lätt att andas. Löven luktar blött. Skinnjackan knarrar lite när man går och man kan gömma sig bakom sin pansar. På sommaren käner jag mig utlämnad för påseende. Hösten rensar huvudet. Tanken slappnar av.

Om natten roterar stjärnhimlen ovanför oss. Stjärnorna återvänder mot Vintergatans fond. Tranströmmers hästar stampar i sina spiltor. Jag lägger ögat mot okuläret och galaxerna exploderar på hornhinnan. Jag känner mig liten men samtidigt som en gigant i universum. Jag kryssar ledigt mellan Andromeda och Plejaderna. Vi kommer från rymden.

Barnet tar sina steg utmed bordet. Vågar sig längre och längre ut från det stadiga. Höjer blicken och ler trotsigt. Han vet att han är storartad. Och jag vet att han kommer att bli ännu mer storartad.

Hösten har frigjort all kraft i oss.

Lev!

Svensk text

"Ordet är aldrig vassare
än pennan som skriver det"

Så underbart skrivet...

Vardagens ansikte

Så var sex månaders föräldraledighet över. Sonen leker på dagis. Jag sitter på jobbet. Det känns oroväckade bekant. Vet inte vad jag förväntat mig. Att någonting skulle ha förändrats? Jag vet att jag har förändrats men det är en annan sak. Det har inget med jobba att göra.

Har man jobbet för att förverkliga sig själv eller är jobbet ett verktyg för att kunna förverkliga sig själv? Jag vill aldrig behöva säga att jobbet är en del av min identitet. Alla jag stött på som säger det är i grunden ganska bittra.

Men här kommer paradoxen: jag är journalist. Både i mitt jobb och när jag skriver det här. Journalistiken är ett kall på många sätt. Ett skapande yrke. Och skapandet går inte att koppla bort från personen.

Det gäller att skilja på det offentliga och det privata.