Mementofestivalen 2007

- Är tanken fri så är handlingen fri och då kan musiken bli fri! Så inledde Dror Feiler, bandledare för Lokomotiv Konkret, bandets spelning på den sjätte Mementofestivalen som tog plats på Faktoriet i fredags kväll. Och visst har han rätt. Kan man inte tänka fritt så kan man inte handla fritt. Så är det.

Det är en av de där första riktigt kulna höstkvällarna. Det biter i kinderna när jag tar den korta promenaden från parkeringen mot Faktoriet. Där inne har man dock värmt upp de kalla industrilokalerna med hundratals värmeljus som effektfullt lyser upp de gamla ångmaskinerna och deras hjul, remmar och pistonger. På vägen in passerar man förbi tre installationer av ljud producerade av föreningens medlemmar. Denna kväll är en upplevelse för alla sinnen.

Först ut är elektonikduon Elisa och Agneta som med sin maskinpark skapar en rytm som långsamt tränger sig in i lyssnarens hjärna och ställer om hjärtpulsen. Vi sitter där i mörkret och endast bildskärmen lyser upp bandets ansikten. Jag ser mig om och noterar att allas huvuden långsamt gungar i takt.

Spectroscope säger sig ha gjort fyra spelningar på kulturnätter runt om i landet i år. Med sin hårt svängade syntpop så är det inte svårt att charmas. Det luktar lite The Knife men bara lagom så att det får utrymme att bli någonting eget. Kanske kvällens stora postitiva överaskning.

Skare bjuder på suggestiv elektronisk ambient med en lika suggestiv ljusprojektion. I trettio minuter blir publiken hypnotiserad av dessa unga män som sittandes på golvet bland kugghjul och betong skapar värme och känsla med sina instrument. Mäktigt.

Kvällens huvudnummer alla kategorier är 30-årsjubilerande Lokomotiv Konkret. Att bandet varit med en stund avslöjar om inte annat den markanta ökningen av gamla jazzproggare i publiken strax innan utsatt speltid. De smyger in efter väggarna med sina stickade halsdukar runt halsen och manschesterkavajer på plats med förväntansfulla leenden på läpparna. Och när lokomotivet lämnar stationen för att ge sig ut i ljudlandskapet så är det bara att konstatera att atonalt slammer blandat med känslosamma passager i kombination med maximal utlevelse är Lokomotiv Konkrets framgångsrecept ikväll. Jag har sett och hört en del sådan här musik nu men det kanske inte var förän nu jag fattade var rytmen fanns. Den sitter i huvudet på lyssnaren. Alla i publiken som lyssnade fann säkert på olika takter i musiken. Det var en storartad upplevelse. Fri musik.

Utan gränser.

Lokomotiv Konkret så konkret det nu kan bli...

Inga kommentarer: