Så var det dags igen


Horace (längst fram i bilden) strechar inför dagens språkövning

Snart är det jul och därför delar Horace ut sitt lilla stipendium till valfri författare så att denne dels får tio miljoner kronor och en schysst middag samt ökad bokförsäljning i ett par månader.


Jag har egentligen ingen åsikt om det är bra eller dåligt med Nobelpriset i litteratur. Det är alltid en jäkla debatt om att fel personer vinner, man har aldrig hört talas om vinnaren eller något annat svepskäl för att man bara har ett ytligt intresse för litteratur och läsande.


Skulle Svenne Banan få bestämma skulle någon medlemåttig svensk deckarförfattare bosatt i Afrika eller Örebro vunnit varje år. Svenskar är så ointresserade av världslitteratur.


Själv anser jag faktiskt att Stephen King bör få priset för sin skilldring av USA under 70- och 80-talet. Med pricksäkra observationer av vardagslivet så visar King upp ett samhälle som trots mediebilderna till stora delar är som resten av västvärlden. Amerikansk vardag. Sen kryddar han det med den allmännmänskliga skräcken för det okända vilket visar att vi människor fruktar ungefär samma saker och i förlängningen visar att det som är botten i dig är botten också i andra.

Varsågod Horace. Där har du din motivation. Bara att sno.

Inga kommentarer: