Snusk

Andres Serranos utställning "The history of sex" visas i Alingsås just nu. När den visades i Lund förra året så blev den vandaliserad av nynazister. Och även nu har den orsakat protester från de lokala nynazisterna men också från (och inte helt oväntat) Kristdemokraterna i kommunen. SVT:s Kulturnyheter rapporterar följande:

A history of sex innehåller starka och, enligt vissa, provocerande bilder av människor i olika sexuella situationer. Utställningen visades tidigare på Kulturen i Lund.

Kd i Alingsås kritiserar att utställningen visas i den kommunala konsthallen i kommunen. Kd menar bland annat att det beslut som "tagits för att visa dessa djupt provokativa bilder kännetecknas av en enastående omdömeslöshet".

Kristdemokraterna får dock mothugg av folkpartiet på orten.
- Det är klart att jag kan förstå att det kan vara provocerande. Men i yttrandefrihetens namn är det viktigt att vi står fast vid den här typen av beslut, man måste våga diskutera sexualitet och det här är ett bra sätt. Framför allt är det viktigt i mindre typer av samhällen som Alingsås där konservativa åsikter har en tendens att leva kvar, säger Lars Lundgren till svd.se.

Under utställningsperioden i Lund förra året vandaliserades utställningen av en grupp högerextrema demonstranter. Efter att ha återskapat utställningen kunde den dock öppnas igen, men med förstärkt bevakning.

I Alingsås har kd fått sällskap av Nationalsocialistisk front (NSF) i kampen mot utställningen. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren tycker dock inte att det gör någonting.
- Vi har överhuvudtaget ingen koppling till nsf och är ett parti som sätter människan och yttrandefriheten i centrum, säger han till svd.se.

Folkpartiets Lars Lundgren kontrar med:
- Politiker ska inte lägga sig i konstnärlig verksamhet.


För första gången håller jag med Folkpartiet. Jag tycker heller inte att politiker ska lägga sig i folks sexliv. Fast Kristdemokraterna vill gärna göra det. Enligt dom så sker samlag bara mellan man och kvinna och helst ska man vara gift också. Sex har inget med njutning och lust att göra om man ska tro Guds soldater i kommun och riksdag.

Jag säger: så länge man gör det med någon man gillar och alla är med på det så får man göra vad man vill när man är naken. Man behöver förvisso inte gilla allt man ser på bild men då kan man låta bli att titta.

Och vad är det nu då som alla är så upprörda över?

Titta själv (Obs! Nakna människor!!!)

Inga kommentarer: